Anasayfa Medya Haberler Instagram Ceo'sundan Beğeni Sayılarına Dair Açıklama
Dijital Çağın Mesleği Influencer | Ajans Bilge Sosyal Medyada Paylaş

Instagram Ceo'sundan Beğeni Sayılarına Dair Açıklama

Bilindiği üzere Instagram birkaç ay önce beğeni sayılarını kaldırma kararı almıştı. Bu uygulamayı ilk olarak mavi tikli ve popüler hesaplarda hayata geçiren Instagram, henüz kişisel ve standart kullanıcılar için henüz bir hamle yapmamıştı.

Fakat bu hafta bazı Instagram kullanıcıları beğeni sayılarının gizlendiğini gördü.

Instagram yöneticilerinden bu durumun bir hata olduğu ve söz konusu hatanın giderildiğine dair bir açıklama geldi. Fakat esas tartışma Instagram CEO’su Adam Mosseri’nin cümlelerinden sonra başladı.

Beğeni Sayılarını Başkalarından Gizli Tutmak Kutuplaştırıcı Bir Fikir Mi?

İnsanların değerinin Instagram paylaşımlarına gelen beğeni sayılarıyla ölçülmeye başlanmasının yarattığı etik tartışmalar sonucunda ortaya çıkan bu fikir, kutuplaştırıcı bir etkiye mi sahip?

Instagram CEO’su Adam Mosseri, kendi kişisel Twitter hesabından paylaştığı bir videoda beğeni sayılarını herkesten gizli tutmanın bir zorunluluk olması fikrinin kutuplaştırıcı olabileceğini açıkladı.

Süreç Nasıl Başladı?

İlk olarak 2019 yılında duyurulan bu fikir hakkında aradan geçen uzun süreye rağmen herhangi bir gelişme yaşanmadı. Yapılan açıklamalar, bu yeni özelliğin test aşamasında olduğu yönündeydi. Ama esas merak konusu Instagram’ın aynı zamanda bir iş ortamı olması, kurumsal hesaplar için beğeni sayılarının önemi ve beğenilerin tüketici davranışlarına etkisiydi. Bu özellik hayata geçtiğinde oyunun kuralları yeniden yazılmak zorunda kalacaktı. Bu da değişimi geciktiren etkenlerin başında geliyordu.

İsteyenler Beğeni Sayılarını Gizlerken İsteyenler Paylaşabilecek

Instagram CEO’su Adam Mosseri, beğenin sayılarının tamamen gizlenmesine sıcak bakmadığını “Açıkçası bu çok kutuplaştırıcı bir fikir. Bu özelliği, ilgilenmeyenlere zorla sunmak yerine, sadece ilgilenenlere sunmanın bir yolu olup olmadığını araştırmaktayız. Bu nedenle önümüzdeki iki ay içerisinde bizden yeni şeyler duymaya hazırlıklı olun” sözleriyle ifade etti.

Esasında Mosseri’nin sözünü ettiği bu araştırma o kadar da yeni bir şey değil. Başarılı Uygulama Geliştiricisi Alessandro Paluzzi, tersine mühendislik metoduyla Instagram’ın kaynak kodlarında bazı incelemelerde bulunmuştu. Sonucunda ortaya çıkardığı yeni özellik, paylaşımlardaki beğeni sayılarını gizlemenin ya da göstermenin tamamen kullanıcı inisiyatifine kalmasını sağlıyor.

Özellik Nasıl Kullanılacak?

Söz konusu özellik aktif hale gelirse Instagram’da yaptığımız paylaşımların menü kısmında yer alan “beğeni sayılarını göster” ve “beğeni sayılarını gizle” seçeneklerinden istediğimizi tercih edebileceğiz. Ve istediğimiz zaman yeniden açık veya gizle hale getirebileceğiz. Fakat bu özelliğin ne zaman bütün kullanıcılara açık hale geleceği ise hala merak konusu...

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için internet sitemizde çerezler kullanılmakta ve kişisel verileriniz işlenmektedir. Detaylı bilgi almak ve kişisel verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenmek için Kişisel Verilerin İşlenmesi Politikamız’ı inceleyin.